Csoportos áfa alany – számlázási buktatók

Ha valaki arra adja a fejét, hogy csoportos áfa alanyként fog adózni fel kell készülnie, hogy az Áfa törvény és az Art buktató mellett a számlázás és a számla befogadás napi rutinja is kihívásokat okozhat. Három dolog, amire érdemes figyelni.


A csoportos adóalany új adószámot jelent. Ilyen helyzetben nem csak arra kell figyelni, hogy a csoport azonosítószám felkerüljön a számlára, de az is fontos, hogy az adóhatósághoz is így kerüljenek be az adatok. Tehát ebben az esetben, az online számla jelentés is az új adószámon történik, amihez persze új regisztráció szükséges. Természetesen előfordulhatnak olyan esetek, amire nincs tökéletes megoldás. Ilyen mondjuk, ha egy normál adóalanyként kiadott számlát, már csoportos adóalanyként szeretnénk módosítani, érvényteleníteni. 

De hasonlóképp mission: impossible, hogy minden ügyfelünk megfelelően jelentse, a NAV online felületein, a nekünk kiadott számlát. Bármennyire is gondosan követjük a papíralapon, esetleg elektronikusan átvett számlák adattartalmát az igazi kihívás, hogy az online számla adatközlésben is megfelelő adószámon történjen a bizonylatok beküldése.
Csoportos adóalanyként nem csak nekünk, de a rólunk jelentett számlák esetében is a csoport azonosítószámunkat kell a jelentésben feltüntetni. Partnereink jelentős része a bizonylaton ugyan ezt feltünteti, de megszokásból a számla befogadó társaság eredeti adószámára nyújtja be a jelentést. Ennek az esetek jelentős részében jogkövetési vizsgálat a vége. Ami némi izgalom mellett rengeteg egyeztetést és magyarázkodást jelent.

Még egy fontos információ, ez olyan Szörnyecskés figyelmeztetés. Az áfa csoport tagjai egymás között nem állítanak ki számlát. Így önállóan nem kell regisztrálniuk az online számla rendszerébe, nem lesz adattartalma a NAV számla XML-nek. Az egymás között létrejövő gazdasági eseményekről pedig számviteli bizonylatot kell kiállítani.

Megosztás