Kézi számlák, a kihaló állatfaj…

Az elmúlt egy évben rengeteg helyről hallhattuk, hogy szakmánk legnagyobb innovátora a NAV. Ennek legújabb bizonyítéka az online számla adatszolgáltatás július 1-től életbelépő 2.0 verziója. Ennek örömére indítunk egy sorozatot a lehetséges előnyökről lehetőségekről. 


Nyomdai sorszámintervallum, használjuk valamire?
A múlt ködébe vész, hogy mióta is kellene figyelni a nyomdai sorszám tartományokat, de tegye fel a kezét, aki minden számla sorszámát leellenőrzi! Igazából nem is kell, hiszen szakavatott szemmel viszonylag gyorsan kiszúrja az ember, ha 2008 előtti bizonylattömbből kapunk számlát. Arra eddig sajnos nem volt mód és már nem is lesz, hogy kiderítsük, hogy olyan cég nevében állították ki a számlát, aki megvásárolta a nyomtatványboltban, hiszen az erre vonatkozó jelentés már megszűnt.

Ami esetleg segítséget nyújthat a helyes adatközléshez, hogy várhatóan a NAV figyelni fogja, hogy kézi számla rögzítésekor csak olyan számlaszámmal lehessen bizonylatot rögzíteni, amit kiosztottak egy nyomtatványgyártó részére. Sajnos a mai állás szerint ez a lehetőség még nem került beépítésre a NAV 2.0-s adatközlésbe, de reméljük július 1-ig pótolják ezt.

Kézi adatrögzítés nehézségei
Apropó, ha már kézi adatközlés még egy fontos dolog. Sokan panaszkodnak az miatt, hogy a NAV kézi adatrögzítést biztosító felülete lassú, ráadásul nem is számolja azokat a mezőket, amelyek kalkuláltak. Az okok roppant egyszerűek. 

Az a hatósági törekvés, hogy a kézi számlázást minél előbb visszaszorítsa, megszüntesse. Ennek érdekében a kézi rögzítés felülete nem túl felhasználóbarát és akár mennyire is fáj ezt kimondani nehézkes is a használata. Valószínűleg ez nem fog változni…

A felvitt adatok tekintetében számított mezők azért nem kerültek a rendszerbe, hogy a hibásan kiállított számla is pontosan úgy kerüljön felrögzítésre, ahogy az adózó kiállította. Természetesen ahogy a géppel kiadott számlák esetében a kézi rögzítésnél is történik ellenőrzés és a hibás bizonylatokról üzenetet is küld a rendszer. Remélhetőleg a NAV 2.0-s adatok lekérdezhetőségével az adatközlés minősége javulni fog, hiszen az adatokat felhasználóknak érdeke fűződik ehhez.

Úgy érzed vannak fehér foltok az online adatszolgáltatás területén. Csatlakozz hozzánk a facebookon és fejtsük meg együtt!

Megosztás