Image

Megjelent a BinX, befolyásolja ez a könyvelést?

Lassan egy éve, hogy Stygár Laci, a Quick könyvelő simogatóján tartott I Have a Dream hangulatú előadást. A digitális közmű egy újabb szintjéről beszélt, hogy ehhez mit kell tudnia majd egy programnak és hogy, milyen igényekre kell reagálnia. Annak ellenére, hogy a szamlazz.hu köré épülő ökosztisztéma mutatott egy fejlődési irányt, azt nem gondoltam volna, hogy pár hónap múlva ezek az elképzelések valósággá válnak.

Jaj, mi lesz velünk most! élményt, a BinX megjelenése hozta el, így ideje van számvetésnek arról, amit az üzleti adminisztráció digitalizációjáról gondoltunk. Figyelem személyes vélemény következik.


A digitális közmű

Egy tökéletes univerzumban az az adatvagyon, ahol a gazdasági eseményekhez kapcsolódó bizonylatok  (szerződések, számlák, pénzügyi tranzakciók) elektronikus úton, szabvány csatornákon elérhetőek minden érintett piaci szereplőnek digitális közműnek hívunk. Az már biztosnak tekinthető, hogy közműként nem a könyvelőprogramok fognak funkcionálni, hogy az adatok ilyen szintű elérésére még várnunk kell és az is, hogy a közműhöz való hozzáférés nem demokratikus.

Miért rossz ez a könyvelőknek?

A számlázók gravitációja (legyen az technológiai vagy pénzügyi) magához vonzza azokat az szoftvereket, amelyeket a vállalkozások üzleti folyamataik során használnak. A webshop motor, a bankkártya terminál, a készletkezelő, szállásfoglaló rendszer a számlázóval integrálódik, az ott keletkező bizonylatokkal képeznek zárt rendszert. Sajnos ez nem minden esetben alkalmas az adózási adatok alátámasztására. Könyvelőként, mi a webshop nyitott tranzakcióira, a nem számlázott foglalásokra és a pénztárgépes adatokkal nem egyező bankkártyás ügyletekre is “vadászunk”.  További ok a fejcsóválásra, hogy az integráció jellemzően egyirányú, a legtöbb szoftverbe, a számlázóból már nem érkeznek meg az adatok, ezzel is nehezítve egy komplexebb zárt rendszer kialakítását. Az igazi szívfájdalmunk pedig az, hogy a könyvelőprogramok nem teljes értékű szereplői az integrációnak. Ehhez elegendő megnézni, hogy a billingo vagy a szamlazz.hu API hány könyvelőprogramban érhető el…

Miért jó ez a könyvelőknek?

Persze nézhetjük úgy is, hogy félig tele a pohár. Ha elboldogulunk az excellel, ha digitálisan felkészülten pénzügyi asszisztenseket (és ezekkel kompatibilis könyvelőprogramokat) használunk, ezt a tudást magasabb díjakra, több szabadidőre, szolgáltatás fejlesztésre fordíthatjuk.

De nekünk, a többségnek talán kézzelfoghatóbb haszon, hogy könyvelőprogramok hiányosságait kiegészítő, áthidaló könyveléstámogató rendszerek megjelentek. A könyveléshez szükséges adatok biztosítása és a könyvelőprogramok tudása közötti digitális szakadék nekik piacot és fejlődési lehetőséget, nekünk a megszokott rendszerek biztonság adják. 

Akkor mi a probléma?

 A BinX megjelenésével tovább erősödik a vállalkozásokban, hogy elegendő egy számlázó rendszeren belül kialakítani a folyamataikat. Könyvelőként így legalább két problémával találjuk szemben magunkat. Az egyik, hogy mit érzel felhasználóként. A számlázó programok egy ideális vállalkozó részére készültek, akik saját szakmájuk mellett az őket érintő ágazati, adózási, pénzügyi szabályokban is elmélyedtek vagy hajlandóak ennek utána olvasni. Ezért egyszerű és érthető felületek, az ellenőrzőpontok hiánya veszélyes kombináció tud lenni (korábbi búslakodásom a témáról itt). Ráadásul a könyvelői kontroll lassan későbbi, mint az adóhatóság jelzése. A másik – nekem fájóbb – történet az ügyfél-könyvelő kommunikációhoz szükséges felület hiánya. A rendszerek támogatják a könyvelő meghívását – így adatok elérése igen, de az együttműködés lehetősége nem biztosított.

Merre tartunk?

Szóval a számlázó program központú üzleti digitalizáció inkább kihívás, mint veszély. Az információk egy helyen megbízhatóan elérhetőek. A kapcsolódás egyszerű és biztonságos. A hiányosságok egy része lehetőség, ha megtaláljuk a réspiacokat, ahol informatikai tudással, ügyfél igényre szabott eszközökkel tudunk megjelenni. Az együttműködésre pedig ott vannak a pénzügyi asszisztensek, amelyek üzleti gondolkodást, pénzügyi személetet hoznak a vállalkozó-könyvelő kapcsolatban. 

Addig is a mi adatigényeink a könyvelés támogató rendszereken múlnak. Ahol az újabb és újabb integrációk kialakítása mellett a könyvelői szakmát érintő egyéb kihívások (idősödő szakma, munkaerőhiány, leértékelődő szolgáltatások) is fejtörést okoznak. 


Megosztás