Image

Online számlák felhasználása ellenőrzéshez

Könyvelőként hozzászoktunk már, hogy bizonyos feladatok elvégzése során sufnituning kényszerinformatikusként kell eljárnunk. Sajnos nincs ez másként, ha az onlineszamla.nav.gov.hu oldalról szeretnénk adatokat letölteni.
A fejlesztők 2021-ben ígérik, hogy excel formátumban letölthető lesz a lejelentett számlák adattartalma, addig marad a varázslat.


Mostanra gondolom mindenki elfogadta, hogy a NAV fejlesztői nem kézi adatrögzítésre fejlesztették ki az online számla lejelentésre használható felületet. Sőt, ha őszinték akarunk lenni, akkor az egész felület a gépi interface használatát preferálja. Miért is probléma ez?

Pár hete futottunk bele egy jogkövetési vizsgálatba, ahol ügyfelünk partnerei által lejelentett számlák és az általunk benyújtott M-s lapok eltérését vizsgálták. Az adóhatóság jelezte, hogy számos számla lejelentése hibás és ezt illene korrigálni. Ilyen esetben a jószándékon és az azonnali segítségen túl az ember megpróbálja saját feladatait egyszerűsíteni. Így merült fel, hogy lekérdezzük, partnereink mit jelentettek rólunk az adóhatóság felé.

Első lépésként a NAV által üzemeltetett EBEV felületen próbálkoztam. A szolgáltatások menüponton belül található, az összesítő jelentés adatainak lekérdezése menüpont. A többi EBEV felületen található lekérdezéshez hasonlóan korábbi lekérdezést szűrhetünk vagy újat indíthatunk. Itt az általunk képviselt cégek 2013-2020 közötti időszakára tudunk benyújtani kérelmet. Amire a NAV szerverei pdf vagy xls választ adnak. Ez az elmélet, de sajnos én nem kaptam valós adattartalmat az elmúlt 2 év tekintetében. Pontosabban, a lekért táblázat üres volt, függetlenül attól milyen méretű és áfa besorolású cégre kértem le. Tehát, amióta működik az onlineszamla.nav.gov.hu felület ezt az adatbázis a NAV nem tölti fel információval.

Ok, semmi gond, lépjünk tovább! Megpróbálkoztam az onlineszamla.nav.gov.hu felülettel. Itt már szinte valós időben elérhetőek az adózókra lejelentett számlák, sőt ezek között kereshetünk, szűrhetünk is. Viszont az adatok – táblázatos, kereshető formában – letöltésére nincs mód. Ha egy szűrésnél exportáljuk a kijelölt számlákat, akkor gyakorlatilag számlánként kapunk egy excel állományt, amiben az adott számla adatait találjuk. Ne kérdezzétek, hogy ez mire jó…

Egy pici trükkel természetesen lekérhetők, a keresés/szűrés során kiválasztott számlák, de ennek adattartalma hiányos, így ez csak a jelentés megtörténtének ellenőrzésére szolgál, komplex adózási egyeztetésre nem.
Szóval alant a videók, mint a két lekérdezésről, használjátok egészséggel!

Megosztás