Image

Számlázz.hu újdonságok

A KKV ügyvitel elsődleges megoldásai az online számlázóprogramok lettek. Az alapfunkciók szinte minden megoldásnál már ingyenesen is elérhetőek, de a fizetős csomagok ára is megfizethető egy kezdő vállalkozásnak is. Külön öröm, hogy a szoftverfejlesztők nem ülnek a babérjaikon, hanem újabb fukciókat kínálnak. Ezekről az újdonságokról számolunk be, most a számlázz.hu háza tájáról


A számlázz.hu frissítéseit sajnos nem minden esetben kapjuk meg a hírlevélben, ezért érdemes belépés után a jobb alsó sarokban megjelenő csengő ikont megnézni, mert a frissítéseket és az elkészült fejlesztési terveket ott fogjuk megtalálni. Mi most a nyár folyamán megvalósult funkciókból szemezgetünk!

Új fizetési mód – Barion

A magyar paypal, a Barion már messze nem az ikszedik megoldás a fizetési lehetőségek közül. A folyamatos fejlesztésnek, a piacverő áraknak köszönhetően egyre több kereskedő, szolgáltató választja pénzügyi partnerének. A számlázz.hu támogatás eddig váratott magára, de a nyár folyamán ez megoldódott. Így az elektronikus úton kiküldött számlák kifizetését (amennyiben a számla elküldése nem a tényleges fizetést követően történik vagy nem utánvétes a fizetés) közvetlenül az email-ből is indítható. A Barion megoldása apple pay és google pay kompatibilis, tehát bankkártya adatok megadására sincs szükség. Könyvelőként egy új fizetési mód új kihívást is jelent. Sajnos a barion tranzakciók azonosítása sem egyszerű, így érdemes ügyfelünkkel konzultálni, ha bevezetik ezt a szolgáltatást.

Lista funkciók frissítése

Elsőként az új design jött szembe, majd láttam, hogy nem csak külcsin, de a belbecs is módosult a számlázó lekérdezései között. Úgy gondolom, hogy a lekérdezéseket elsősorban a könyvelők használták a számlázz.hu esetében, mert más rendszerekben elérhető kimutatások, KPI-k hiányában kicsit komplikált volt (és jelenleg is az) értékelhető információkat kigyűjteni a rendszerből.

A lekérdezési lehetőségek frissítése kb májusban kezdődött, a tömeges számlageneráláshoz kapcsolódó adatlekérdezések frissítésével. Ha ilyen módon állítottunk elő számlát, azokra vonatkozóan eddig főkönyvi szám adatokat nem kezelt a rendszer. Ez megoldásra került.

A lekérdezések esetében az eddigi balladai homályt rövid tájékoztatókkal és pontosabb információkat adó bejegyzésekkel is megtámogatták. Így pontosan tudjuk, hogy melyik lekérdezéstől milyen adatokat várjunk. Ugyancsak frissítés következménye volt, hogy a főkönyvi feladások oszlopai időnként elmozdultak, de ez gyorsan korrigálásra került, az elmúlt egy hónapban nem tapasztaltam ilyen jellegű problémát.

Nekem újdonság volt, hogy az autokassza-ba bekapcsolt bankok adatai lekérdezhetőek, a listáknál bankszámlánként lekérhető adott időszak adata, amiről egy csv fájlt kapunk. Ahogy összehasonlítottam a netbankból letölthető fájlokkal első ami szembejött, hogy rossz volt a karakterkódolás (mondjuk mindkettőnél), a második, hogy a számlázz.hu adatai tisztítottak, tehát a közlemény azokat az információkat tartamazzák, ami az adatrögzítéshez szükséges.

Adattörlő kód – hasznos funkció

Valószínűleg erről én maradtam le, pedig nagy segítség, ha telefonkereskedőt, számítástechnikai boltot könyvelsz. Az adathordozók mellék kiadott adattörlő kódról a NAV felé történő adatszolgáltatásra AATKOD nyomtatvány, valamint az adott termék értékesítéséről kiállított számla online beküldése is szolgál. Utóbbihoz a számlázz.hu fejlesztését követően már megfelel a rendszer. Mivel alapvetően számlázó rendszerről és nem készletnyilvántartóról van szó némi varázslat kell a használatához, így érdemes rákeresni a beállításokra a GYIK-ban.

eNyugta – végre könyvelő kompatibilis

Nekem régi vágyam volt, hogy mindhárom elektronikus nyugta kiállítására szolgáló platform át tudja adni könyvelőprogramok felé a kiállított nyugták adatait. Az invee és a Billingo erre már régebb óta nyújtott megoldás, most megérkezett a számlázz.hu fejlesztése az online pénzügyi adatkapcsolat menüpontba. Továbbiakban már csak a könyvelőprogramok fejlesztőit kell az újdonságokról értesíteni.

Megosztás