Adószám kontroll level 2

Július 1, végtelen para, mindenki számlázó programot fog használni, de legalább az adószámokkal nem kell foglalkozni. Vagyis de. 
A legtöbb rendszer esetében, ahogy a nevet kezdjük gépelni, úgy ajánlja fel a lehetséges partnert, partnereket. A legtöbb esetben ez megfelelő, de ha partnerünk a Kovács és Társa, akkor simán melléfoghatunk.
Könyvelőként milyen lehetőségeink vannak?
Természetesen a NAV-hoz fogunk fordulni 😉


Gondolom, azzal nem árulok el újdonságot, hogy az adóhivatal több ingyenes adatbázist üzemeltet, ahol az adózókról lehet adatokat lekérdezni. Ezek közül legtöbbször az Áfa alanyok lekérdezését szoktuk használni. A hasznossága vitathatatlan, hiszen a speciális áfa bejelentkezések csak itt érhetőek el, valamint az adóalanyok tekintetében az adatbázis közhiteles nyilvántartásnak minősül.

Az is többeknek feltűnt, hogy az egyszerű lekérdezés mellett található egy csoportos lekérdezés is. Itt – ahogy a neve is mutatja – egyszerre több, akár ezres nagyságrendű adószám lekérdezésére van lehetőség. A használat folyamata a következő: Készítsünk egy tetszőleges nevű, de txt kiterjesztésű fájlt (legegyszerűbb, ha windows asztalon jobb gombbal az Új menüpontot választjuk, majd a text dokumentumot). Az állományon belül a vállalkozás törzsszámát kell beírni, majd egy sortörést (magyarul nyomjuk meg az enter-t) kell beillesztenünk.

A lementett fájlt feltöltjük a NAV oldalára, ő visszaadja az adószámhoz tartozó partnerek nevét és a foglalkoztatotti létszámot. A rendszer hátránya is ez, hogy csak ennyi adatot ad vissza, tehát az egyszerű lekérdezésnél lévő speciális áfa bejelentkezések itt nem érhetőek el. Ami pozitív, hogy az állomány le is tölthető.

Ha már lekérdeztük, letöltöttük használni is szeretnénk. Mondjuk, akár össze is hasonlítható a kiállított számlán szereplő név, valamint a NAV adatbázisban szereplő adat. Ha szeretnétek, erre is hozunk egy példát 😉

Úgy látod rád fér pár tipp és trükk? Júniusban jövünk az új, adocampus képzéssel a témában! Regisztrálj fb-n, kövess bennünket insán, hogy ne maradj le!

Megosztás