NAV és a pdf számla

Az elmúlt egy évben rengeteg helyről hallhattuk, hogy szakmánk legnagyobb innovátora a NAV. Ennek legújabb bizonyítéka az online számla adatszolgáltatás július 1-től életbelépő 2.0 verziója. Ennek örömére indítunk egy sorozatot a lehetséges előnyökről lehetőségekről. 


Elsőként nem újdonsággal kezdenénk, hanem egy régóta elérhető lehetőséggel, a beszédes nevű electronicInvoiceHash elemről szeretnék pár gondolatot és két ötletet megosztani veletek. Az elem esetében indokolt lehet beszélő nevet írni, még akkor is, ha ez elsőre nem is nyilvánvaló. Itt olyan adatot tudunk megadni, amely egyedileg azonosítja az általunk kiállított számlát. Erre vonatkozó feltételeket az 1/2018 ITM rendelet 7. § biztosítja. Miért is jó ez nekünk? 

Áfa törvénynek megfelelő elektronikus számla külső hitelesítő nélkül Maga az elektronikus számlázás tipikus állatorvosi ló. Több tévhit és hülye megoldás kapcsolódik hozzá, jellemzően azért, mert legalább négy jogszabály ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy amit kiállítunk vagy megkapunk több legyen nullák és egyesek sorozatánál. Egy remek cikk a NAV tollából itt a témáról. Azért gondoltam, hogy érdemes ezzel indítani, mert a legtöbb szakmai vélemény csak az Áfa törvény 175. paragrafusára hivatkozik, de ebben a cikkben megemlítik, hogy van még egy lehetőség. Ezt a módszert közvetlenül nem részletezi az áfa törvény, pedig szerepel a 168/A. § (2) bekezdésében, így a használatának nincs akadálya. Miért fontos ez nekünk? Mert ezzel a módszerrel egy elegáns és ingyenes megoldást biztosít a NAV, a PDF számlázás körüli hajcihőre. Az elmúlt években rendszeresen visszatérő probléma, hogy a pdf-ben megküldött számla befogadható bizonylat-e? Erre vonatkozóan, itt itt és itt találtok cikkeket, amely alapján a végkövetkeztetés igen. Ennek ellenére vannak hitetlenek, nem befogadók. És még egy szót sem ejtettünk a bizonylat megőrzéséről…

Szóval kiállítunk egy számlát, erről elkészítjük a hash állományt, majd ezeket megküldjük az adóhatóság részére. Ha minden ok, ezt a hatóság visszaigazolja. Ezzel együtt ügyfelünknek is elküldjük mind a számlát, mind a hash állományt. Így ő le tudja ellenőrizni, hogy valóban az a számla van-e nála, amit kiállítottunk, továbbá akár elektronikusan tárolhatja is azt.

Számlakép NAV adatok összekapcsolása
Feltételezzük, hogy olyan partnertől kapunk számlát, akinél a számlázó program elkészíti a hash állományt. Ezt a NAV-hoz és hozzánk is megküldi. Ha mi ezt, nem kézzel szeretnénk feldolgozni (lekönyvelni) van még egy módszer azon túl, hogy szkennelnénk és OCR rendszerrel felismernénk. Ehhez a  electronicInvoiceHash tartalmára van szükségünk, hiszen ezzel a kóddal a NAV-nál lévő adatok és a nálunk lévő számla közvetlenül összeköthető. Természetesen ehhez elengedhetetlen, hogy partnerünk használja az adóhatóság által biztosított lehetőséget és az adatokról bennünket is tájékoztasson. 

Úgy látod újdonság neked a NAV 2.0? Kövess bennünket facebookon vagy fizess elő szakmai csoportunkra a részletekért.

Megosztás